Personrån (och överfall)

Inlagd den 2017-03-22

Vad är skillnaden på rån och stöld?

Stöld sker utan direkt hot mot dig som person. Rån utförs med hot eller våld mot dig.

Försvara aldrig pengar eller materiella ting med liv eller hälsa som insats. Vilken nytta gör prylarna om du förolyckas?

Försvara aldrig pengar eller materiella ting med liv eller hälsa som insats.

Att beväpna sig, eller tänka att man ska slå sig ur en situation kan vara ödesdigert.

En liknelse:

Lek med tanken att låta en oerfaren person traska in på din arbetsplats och helt utan förkunskap inte bara göra ditt jobb, utan dessutom göra det bättre. Sannolikheten för att personen ska lyckas är mycket liten.

Rånare slår sällan till för första gången. De är erfarna återfallsförbrytare som skapar övertag för att nå utdelning med så få egna förluster som möjligt. Risk, utdelning och arbetsinsats i balans.

Så även om du är stor och stark, har tränat massvis med självförsvar eller bär vapen kommer gärningsmännen i princip alltid ligga steget före. De håller redan vapnen i händerna, är flera till antalet och har redan utsett tid och plats, medan du helt saknar förkunskaper om deras antal, bakgrund och avsikter att skada dig.

Men okej; lek ändå med tanken att du verkligen är världsmästare på att slåss. Ingen tar dig. Är det värt att stå åtalad för grov misshandel, eller i värsta fall dråp? Även om du frias tar rättsprocessen lång tid och mycket energi. Det finns också risk att den eller de du slagit ner vill hämnas. Och förringa inte effekterna av det dåliga samvetet och ångesten som kan komma av att ha skadat någon för livet. Det finns flera exempel på hur ett enda knytnävsslag, en örfil eller knuff lett till döden, då den som fallit omkull samtidigt slagit i huvudet. Du kommer betraktas som ansvarig för dödsfallet.

Våld är den absolut sista åtgärden att vidta när alla försök till flykt är utsiktslösa och det råder fara för ditt eller annans liv eller hälsa.

Våld är den absolut sista åtgärden att vidta när alla försök till flykt är utsiktslösa och det råder fara för ditt eller annans liv eller hälsa. Börja inte ens snacka. Lämna platsen så fort som möjligt och ring polisen. Kontakta försäkringsbolaget.

Den som bestämt sig för att råna någon är inte intresserad av att snacka.

Alltså; undvik situationen till att börja med. Det kan vara värt att ta en extra omväg, lägga pengar på taxi, eller vidta andra tidsfördröjande och något dyrare åtgärder för att minimera risken att utsättas.

Närliggande exempel:

Du står inomhus och betraktar en tjuv på garageuppfarten. Vad gör du?

1: Beväpnar dig, går ut och tar gärningsmannen på bar gärning.

2: Står kvar inomhus, ringer 112, tar bilder och påkallar uppmärksamhet. Kanske lyckas knackningarna på rutan skrämma bort gärningsmannen.

Lämna aldrig bostaden och äventyra din hälsa till förmån för materiella värden utanför. Då ökar risken för våld avsevärt. Även om du bara sett en ensam obeväpnad yngling kan fler stå bakom hörnet. Plötsligt har du dem kanske inne i huset istället.

Hur blir du ett svårare offer?

En övning:

Simulera. Du kan när som helst i vardagen gå in i rollen som potentiell gärningsman. Vilket brott skulle du kunna tänkas begå? Inbrott, stöld, rån? Se dig omkring och leta efter lätta byten. Varför väljer du vissa personer och inte andra?

Är de kraftigt berusade?

Är de uppslukade av sin telefon?

Befinner de sig på en plats utan vittnen?

Kan de av andra anledningar vara lätta offer?

Låt dina observationer gälla för dig själv. Vad gör du som kan äventyra din säkerhet? Framförallt: Vad kan du göra för att inte bli ett offer.

Bara genom att se dig omkring då och då, förbättrar du dina chanser. Låt exempelvis inte telefonen uppta all din uppmärksamhet. I trafiken utgör du dessutom en fara för andra om du inte är observant. Den som är 18 får berusa sig med alkohol. Men det är ingen slump att över 70 % av alla som hamnar på Södersjukhusets akutavdelning utsatta för gatuvåld är berusade.

Anekdot:

Två vandrare tar en paus i skogen. Plötsligt skymtar de en björn. Den ene knyter blixtsnabbt sina kängor.

”Skämtar du? Inte en chans att du springer snabbare än en björn”, säger kompisen.

”Nej, men det räcker att jag springer snabbare än du.”

Ovanstående kan tyckas cyniskt, men genom att skapa bättre chanser för dig själv blir det också lättare att hjälpa andra. Genom att själv bli ett offer hjälper du ingen.

Med rätt kunskaper kan du upplysa och på så vis skapa bättre förutsättningar även för andra.

  • Var medveten om din omgivning, och skylta inte med dyra saker.
  • Rånare gillar inte vittnen, så håll dig bland andra människor, men se upp för ficktjuvar.
  • Håll dig till upplysta områden. Undvik mörka parker och gränder. Kameraövervakade områden är att föredra.
  • I bilen kan det vara bra att låsa om sig. Ha som vana att göra det så fort du satt dig.
  • I nyktert tillstånd och i sällskap med andra är du oftast ett svårare byte.
  • Försvara aldrig materiella ting med liv eller hälsa som insats.